Ultimaker 3 – vanaf € 3.623

De Nederlandse 3d-printer fabrikant Ultimaker kennen we al jaren als leverancier van betrouwbare, veelzijdige en kwalitatief goede 3d-printers. Het heeft wel even geduurd voordat Ultimaker met een opvolger is gekomen van hun populaire Ultimaker 2, die in 2013 gelanceerd werd. Wil je de nieuwe Ultimaker 3 kopen? Deze is vanaf 18 oktober 2016 verkrijgbaar.

De nieuwe Ultimaker wordt geleverd in twee maten. Er is de ‘normale’ versie en er is de Ultimaker 3 ‘Extended’. Enige verschil is de maat en dus het maximale build-volume.

De belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van de Ultimaker 2 zijn:

  • dual extruder als standaard (bij de 2 was het een optie die niet echt van de grond kwam)
  • smart material detection – via een NFC chip herkent de printer welk materiaal je gebruikt en stelt zich daar automatisch op in
  • camera om je bouwproces te volgen
  • betere verbindingsmogelijkheden – naast USB nu ook WiFi en Ethernet
  • auto leveling bed – niet meer handmatig kalibreren van je ondergrond

De Ultimaker 3 wordt standaard geleverd met een dual extruder. Dat betekent dat je makkelijk kunt switchen tussen filamenten. Je kunt niet alleen de extruders of spuitmonden verwisselen, maar ook de prinskop. Dit maakt het nog makkelijker om te filament soorten te wisselen. De printer ondersteunt ook het nieuwe 3MF format files. Daarnaast worden STL en OBJ files gelezen.

Wanneer de Ultimaker 3 gebruiken?

De Ultimaker 3 is vooral gericht op de (semi) professionele gebruiker. De printer zal vooral interessant zijn voor bedrijven of organisaties die een betrouwbare 3D-printer zoeken voor het maken van bijvoorbeeld prototypes. Maar de nieuwe mogelijkheden qua printen met de dual extruder maken het ook interessant voor allerlei andere creatieven toepassingen. Dat de printer niet ontwikkeld is voor de thuismarkt is ook terug te zien in de prijs. De Ultimaker 3 is te koop vanaf circa € 3623. Bijvoorbeeld via 3dninja.nl.

Print specificaties Ultimaker 3

Print technologie: Fused Deposition Modeling (FDM)
Maximale object grootte: 215 x 215 x 200 mm (Ultimaker 3 Extended: 215 x 215 x 300 mm) – Let op: bij Dual extrusion is het build volume is kleiner (197 x 215 x 200)
Extruder diameter: 0.4mm
Laaghoogte: 20,00 – 200,00 micron
Resolutie: 12.5, 12.5, 2.5 micron (XYZ accuracy)
Snelheid van printen: 30 to 300 mm/s
Materiaal: Nylon, PLA, ABS, CPE and PVA
Filament diameter: 2.85 mm
Software: Cura (is een Opensource software pakket)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *