over 3D-printers

Zoals de naam al zegt is een 3D-printer, anders dan een conventionele gewone printers, geschikt om objecten driedimensionaal af te drukken. Het 3D object wordt door de printer laag na laag opgebouwd.

Een aantal termen die je regelmatig tegenkomt:

Print technologie

FFF: staat voor fused filament fabrication. Een object wordt bij deze printmethode laagje voor laagje opgebouwd  met een printkop waaruit gesmolten printmateriaal (metaal, thermoplastics) wordt gespoten. De methode heeft als nadeel dat het model altijd moet worden ondersteund bij fabricage – stalactiet-achtige structuren zijn dus niet mogelijk.

PJP: staat voor Plastic Jet Printing en is een andere 3D printing technologie waarbij met behulp van warmte en druk printmateriaal laagje voor laagje wordt opgebracht om een object te printen. De techniek is alleen toepasbaar met thermoplastics (ABS, PLA etc.)en wordt daardoor met name toegepast bij consumentenprinters.

Stereolithography: is een 3D-print techniek waarbij een laser vloeibare hars stolt. Stereolithography printers hebben vaak een goede printkwaliteit die zelfs high-end FFF machines overtreft. Nadeel van de printers was vaak dat de prijs van de printers en van de hars hoog was. Maar de mogelijk hoge printkwaliteit heeft veel bedrijven geïnspireerd om instap modellen te ontwikkelen (zoals bijvoorbeeld de The Form 1 van Formlabs)

3D Printers koop je onder andere op 3dninja.nl

Print materiaal

PLA: staat voor Polylactic acid. Het is een kunststof dat gemaakt is van duurzame en natuurlijk grondstoffen rijk aan zetmeel: zoals Maïszetmeel of suikerriet. Hierdoor is het 100% biologisch afbreekbaar. PLA is veilig in gebruik in combinatie met eten, maar omdat het relatief bros is kunnen er makkelijk stukjes afbreken waardoor bij grillige vormen toch niet in combinatie met eten wordt aanbevolen.

ABS: staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en is een kunststof gemaakt vanuit olie. ABS heeft gemiddeld een hogere temperatuur nodig om te smelten waardoor je vaak een warm platform nodig hebt om te printen. Dat kan de veiligheid nadelig beïnvloeden bijvoorbeeld bij thuisgebruik. ABS is niet veilig genoeg om te gebruiken voor objecten of producten die in contact komen met eten. ABS is ongeveer even sterk als PLA, maar het is iets harder en glanst mooier dan PLA.

Software

STL is de taal die wordt gebruikt om een digitaal 3D model op uw computer om te zetten in een taal die 3D printers begrijpen. Een STL bestand beschrijft als het ware het oppervlak van een 3D object. Omdat een 3D printer het object in laagjes print moet dit STL bestand nog vertaald worden in de stuurinformatie voor de printer (G-code). Dit heet slicen van het STL bestand. Voor beide stappen (van design naar STL bestand en van STL bestand naar stuurinformatie voor de printer) is speciale software beschikbaar of kun je gebruik maken van plugin’s voor 3d modelling software (bijvoorbeeld SolidWorks).